SCHOOLTJE

Sekolah Dasar no.8 Ababi di Gunaksa

het door de Provincie gerenoveerde gebouwtje, met vlaggemast

het zijgebouwtje dat door uw steun gerenoveerd wordt

Sekolah Dasar no.8 Ababi is een kleine lagere school in Ababi, met op dit moment zo’n 50 leerlingen, vlakbij de plek waar Sudanita Homestay is gevestigd, middenin de kampung (plattelandsdorp). Er gaan veel kinderen van armere gezinnen naar dat schooltje, die we willen helpen door o.a. diverse schoolspullen voor de kinderen aan te schaffen, zoals leermiddelen, kleding, schoolmelk etc. Bovendien kan het schooltje zelf ook best een financieel steuntje in de rug gebruiken (renovatie, sportartikelen etc). 

Kom naar Ababi om de resultaten van dit sponsorproject met eigen ogen te zien. De ontvangst op het schooltje is altijd grandioos en luidruchtig. Iedereen is van harte welkom !

Schooluniformen

 

Halverwege 2006 zijn we begonnen met het uitdelen van schooluniformen. Die zijn verplicht op de scholen in Indonesië. De kinderen hebben 3 schooluniformen nodig: één voor maandag en dinsdag, één voor woensdag en donderdag en één voor vrijdag en zaterdag. En dan nog een sporttenue. En eigenlijk ook nog witte sokken en zwarte schoenen. En voor de maandag ook nog een stropdasje en een petje. Een uniform lijkt misschien een overbodig iets in de ogen van Westerlingen, want “je kunt het geld toch beter besteden?”, maar het dient meerdere doelen. Ten eerste de hygiëne: om de twee dagen een schoon uniform is wel zo fris in zo’n tropisch en vochtig klimaat als op Bali. Ten tweede verzacht een uniform ook de verschillen tussen rijk en arm. De rijke jongen draagt hetzelfde uniform als de arme jongen die verderop in een krot woont. Ook de docenten dragen een uniform, in een andere kleur. Onderscheid moet er zijn. Ouders zijn verplicht die drie uniformen en het sporttenue voor de kinderen aan te schaffen. Een hoge kostenpost voor die ouders. Ook de lokale stoffenhandel en de lokale kleermaker profiteren mee van deze aanschaf. 

Het zou mooi zijn als we in de toekomst die schooluniformen kunnen blijven verstrekken en ook schoenen en sokken kunnen geven aan de kinderen. Nu lopen enkelen nog op slippers of blote voeten. Allemaal afhankelijk van uw bijdrage.

Schoolspulletjes

2007

2008

Natuurlijk ontbreken ook de benodigde schoolspulletjes niet in ons sponsorprogramma. Pennen, potloden, linealen, gummetjes, puntenslijpers, etuis, schriften, tekenblokken, kleurpotloden etc. worden door ons, van uw bijdrage, aangeschaft op Bali. Het is iedere keer een feest om dit uit te mogen delen. Ook gasten van Sudanita Homestay kopen ter plekke vaak wat schriften of pennen en delen dat, tijdens hun bezoek aan het schooltje, uit. Voor een paar euro heb je zo een heleboel blije kinderen!

Sportartikelen

 

 

 

5 volleyballen en een net

 

2 voetballen

Sportles bestond voorheen uit niet meer dan wat rek- en strekoefeningen, leren marcheren, ver-springen en push-ups. Er was toen nog geen bal om mee te spelen! Onvoorstelbaar als je dat vergelijkt met wat er in Nederlandse scholen allemaal beschikbaar is om mee te spelen, te klimmen en te klauteren. Van uw sponsorgeld hebben we voetballen en volleyballen aan kunnen schaffen. Maar dat is nog niet alles: er is nu een heus volleybalveldje aangelegd bij het schooltje met palen en een volleybalnet, dat op twee hoogtes opgehangen kan worden, zodat ook de kleintjes van de eerste en de tweede klas kunnen oefenen (met kleinere volleyballen). Volleybal is heel populair in Ababi !

Diverse gasten kwamen met zakken vol speelgoed, springtouwen, elastiek, knikkers. Ik heb nog nooit zo’n uitbundig stelletje kinderen bij elkaar gezien.

School TV en schoolmelk

Om ook iets bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs hebben wij school TV geïntroduceerd bij het schooltje in Ababi. Van uw sponsorbijdrage hebben we een TV, een dvd-speler en geluidsboxen aan kunnen schaffen. Daarna nog wat educatieve dvd’s gekocht en de pret kon beginnen. Die educatieve dvd’s gaan over een oude, wijze professor met zijn twee kleinkinderen die van alles en nog wat gaan onderzoeken wat die kinderen willen weten, vaak de bekende ‘waarom’ vragen. Het is op een heel simpele, speelse manier weergegeven. Op de dvd’s wordt Indonesisch gesproken. Alleen de lagere klassen hebben daar nog moeite mee, want op Bali spreken ze thuis gewoon nog Balinees. Indonesisch is de officiële landstaal, die ze op school leren. Maar de beelden zeggen vaak meer dan genoeg. De onderwerpen variëren van ‘hoe is de aarde ontstaan?’ tot ‘waarom jeukt het als een mug je heeft gestoken?’. Ademloos kijken de kinderen naar de beelden. 

De introductie van school TV heeft ook neveneffecten. Zo is er door het Provinciebestuur bij de recentelijke renovatie van het schooltje elektriciteit aangelegd. Vóór de renovatie moesten we slepen met kabels en stekkerdozen en elektriciteit tappen bij een rijkere buur naast het schooltje. Nu is er dus elektriciteit in het schooltje zelf aanwezig. En dat biedt weer perspectieven: Verlichting in de lokalen, computers, noem maar op.

Renovatie van de toiletten

De toiletten die voorheen bij het schooltje aanwezig waren, mochten het predikaat ‘toilet’ niet eens dragen. Het was niet meer dan een gat in het beton. Te smerig voor woorden. Met uw sponsorgeld hebben we twee toiletten grondig aangepakt: nieuwe Balinese toiletpotten, vloertegels, wandtegels, een kraan, een betegelde mandibak en een nieuw likje verf op de deur. Eerst moest er wel een leiding worden aangelegd van de watertank op het schoolterrein naar het toiletgebouw. Voorheen sjouwden men met emmertjes water naar de toiletten. En omdat de schoolkinderen de toiletten blijkbaar ook zelf schoon moeten houden, is een kraan bij de toiletten wel zo handig. Natuurlijk ook voor het doorspoelen van de toiletten! Voor nog geen 300 euro zijn er nu dus twee spiksplinternieuwe toiletten.

Renovatie van het schoolgebouw

       

schooltje voor renovatie

 

schooltje na renovatie 2008

 

bamboeplafonds en betegelde vloeren

In samenwerking met het Provinciaal bestuur en het schoolhoofd is besloten tot een grondige renovatie van het schoolgebouw. Het schooltje in Ababi bestaat uit twee aparte schoolgebouwen. Van één gebouw stond het dak op instorten, zo lek als een mandje, zodat dat gebouw al een tijdje niet kon worden gebruikt en alle klassen in drie lokalen les kregen. Erg onrustig voor zowel de kinderen als voor de docenten. De Provincie heeft de grootste klus voor haar rekening genomen: het gebouwtje waarvan ook het dak vernieuwd moest worden. En wij, met behulp van onze sponsoren, hebben het andere gebouwtje aangepakt.  De Provincie maakte bouwtekeningen en ging aan de slag. Die renovatie is nu klaar. Het gebouw met het lekke dak is voorzien van een nieuw dak, er zijn plafonds in aangebracht, vloertegels gelegd en de muren zijn opnieuw gestuct en geschilderd. Het dak van het gebouw dat wij hebben aangepakt, is gelukkig nog in goede staat. Er moesten ‘alleen’ plafonds in, vloertegels moesten worden gelegd en de muren werden opgeknapt. Het resultaat mag er zijn.

Bibliotheek

Op het wensenlijstje van de docenten van het schooltje stond ook een bibliotheek. Nu de gebouwen gerenoveerd zijn, is er ook een ruimte gecreëerd voor een bibliotheek. We hebben op onze speurtocht al enkele goede en goedkope leesboekjes kunnen aanschaffen. Maar met die paar boekjes heb je nog geen bibliotheek. Er ontbreken nog vele vele boeken, atlassen, zitkussens, kortom alles wat een bibliotheek tot een plek maakt om te kunnen lezen.

Wereldoriëntatie

 

Een gast van Sudanita Homestay heeft ook gewerkt aan een ander bijzonder project in het kader van wereldoriëntatie. Deze man heeft in Nederland een film gemaakt over hoe een Nederlands jongetje zijn dag doorbrengt, van ’s morgens opstaan tot het ’s avonds naar bed gaan, met school, voetballen, avondeten, huiswerk, computeren etc. Datzelfde heeft deze gast van Sudanita gedaan op Bali, met een Balinees jongetje dat naar het schooltje in Ababi gaat; van ’s morgens tot ’s avonds hebben we die jongen gevolgd in zijn doen en laten. Die gast van Sudanita vond het zelf al heel indrukwekkend om te doen. En iedereen in Ababi is heel erg benieuwd naar het eindresultaat. Wat een geweldig initiatief. 

En het kind van weer een andere gast heeft foto’s op een school in Nederland gemaakt en daar een prachtig fotoboek van gemaakt, dat we aan de school hebben geschonken.

Weer andere gasten hebben gezongen, gedanst of geknutseld met de kinderen. Weer anderen deelden schoolspulletjes, knuffels, snoepgoed en nog veel meer uit. Weer anderen hebben in Nederland geld verzameld voor dit schooltje in Ababi. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

We zijn er stil van.

Enzovoorts

We hebben al veel gedaan en bereikt met ons sponsorproject, maar we zijn er nog lang niet. Met uw steun, uw hulp, uw bijdragen kunnen we ervoor zorgen dat we door kunnen gaan met ons project. 

Help ons helpen

U kunt als gast van Sudanita Homestay het resultaat met eigen ogen bekijken en zelf ter plekke een steentje bijdragen, in de vorm van een financiële bijdrage of donatie van spulletjes.

Namens alle kinderen, ouders en docenten in Ababi

Terima kasih banyak !