ACTIVITEITEN

In de nabije omgeving

U kunt rondom het huis volop genieten van de rust en de ruimte die de omgeving te bieden heeft. Maar in Ababi en in de nabije omgeving van Ababi is er ook van alles te doen en te beleven.

U kunt er bijvoorbeeld hele mooie wandelingen maken, op eigen gelegenheid of met Gede als gids. Gede is geboren en getogen in Ababi en kent de streek dan ook op zijn duimpje. Gede kan u wijzen op zaken waar u anders aan voorbij zou lopen en kan uitleg geven onderweg. Hij heeft biologie gestudeerd en weet veel te vertellen over de medicinale en culinaire toepassing en het gevaar van planten, bomen en vruchten die u tegenkomt.

Hij neemt u ook graag mee naar zijn moeder die in Ababi woont, zodat u kunt zien hoe een Balinees erfje is opgebouwd met alle verschillende gebouwtjes en de bijbehorende functies. Ook kunt u er een kijkje nemen in een Balinese keuken. Ze zal u gastvrij ontvangen en u komt er, geheel volgens Indonesisch gebruik, waarschijnlijk niet weg als u niet eerst wat koffie of thee met haar gedronken hebt en een klein hapje gegeten hebt.

De wandelingen voeren door het dorp, dwars door de rijstvelden, door bamboe-bossen, over heuvels en wadend door de beekjes in de valleien.      U komt onderweg langs een openbare buiten-badplaats, waar men de was doet, zichzelf en de karbouw (werkkoe) baadt en een emmer water haalt voor thuis. U komt langs warungs: kleine, eenvoudige gebouwtjes waar men drinken, eten, snoepgoed en ander uiteenlopend spul, zoals slippers, wasmiddel, naaigaren, emmers etc. verkoopt. U kunt een bezoek brengen aan een klein lokaal schooltje, waar kinderen en docenten u enthousiast zullen ontvangen. U kunt een kijkje nemen bij een houtsnijwerker en het zware werk op de rijstvelden van dichtbij bewonderen.

Kortom: wandelingen met Gede zijn een unieke ervaring !

Verder kunt u, als dat is toegestaan, een dorpsceremonie bijwonen in één van de tempels. U kunt ook inkopen doen op de kleurrijke en geurige plaatselijke markt, leren Balinese offertjes te maken bij de buurvrouw, een dansvoorstelling of wayang-poppenspel bijwonen of u heerlijk laten masseren door de plaatselijke masseur. Ook nemen we u graag mee naar een dansschooltje in de buurt, waar aan kinderen Balinese dansen wordt onderwezen.

Vlakbij Ababi is het toeristische dorpje Tirtagangga dat bekend staat om het Koninklijke Waterpaleis. Het complex bestaat uit diverse waterbassins met beelden en fonteinen. Twee waterbassins zijn opengesteld om er te kunnen zwemmen. De bassins worden gevoed door een bron bovenaan het complex, waar de Balinezen ook vaak hun heilig water voor de ceremonies komen halen, zodat u niet raar moet opkijken als het complex opeens overspoeld wordt door tientallen, feestelijk uitgedoste Balinezen. Er zijn ook enkele warungs (kleine eettentjes) en souvenir-winkeltjes.

En als u daarvoor belangstelling heeft kunt u een bezoek brengen aan het lokale ziekenhuis, dat sinds de aardbeving in 2003 grondig opgeknapt wordt. Ook een ritje met het Balinese openbaar vervoer is een belevenis om eens mee te maken, al is het maar eens in uw leven!

En als u nog genoeg energie overheeft is de beklimming van de vulkaan Gunung Agung ( 3100 m.hoog ) een ultieme uitdaging, want de beloning aan de top doet alle inspanning vergeten: een magnifiek uitzicht over Bali en Lombok !

Dagtochten over Bali

We beschikken over een eigen, luxe auto (ISUZU Panther Grand Royale), voorzien van airconditioning. Tijdens uw verblijf kunt u dus gebruik maken van de diensten van Gede als chauffeur. Wilt u een dagje naar het strand? Wilt u een dagje winkelen? Gede kan u aan het begin van de dag brengen en op een afgesproken tijdstip weer ophalen.

We organiseren ook dagtochten over Bali, waarin bekende, toeristische bezienswaardigheden zijn opgenomen, waarbij de route u voert via binnenweggetjes door Balinese dorpjes en langs rijstvelden. Die binnenweggetjes zorgen vaak voor onverwachte ontmoetingen, zoals een ceremonie-optocht die de weg blokkeert, een school die net uitgaat en een enthousiaste Balinees die u veel wijs probeert te maken. Gede is een ervaren chauffeur, kent de mooiste uitzichtpunten en kan boeiend over zijn land vertellen.

Zo klein als het eiland is, zo divers zijn de verschillende gebieden op Bali.

Zuid-Bali is gevuld met toeristische centra, met veel hotels, resorts, restaurants en winkeltjes. Het is heerlijk om op het strand van Sanur te lunchen of te dineren, te kuieren over de boulevard van Kuta of te shoppen in de vele winkeltjes of toeristische markten. Hier ligt ook de hoofdstad van Bali: Denpasar.

West-Bali bestaat grotendeels uit het Nationaal Park Bali Barat. Hier kunt u, onder leiding van een getrainde gids, wandelingen maken door de jungle van dit park. De lengte en duur van de aangeboden wandelingen varieert van 2 tot 7 uur. De natuur is er schitterend met oude woudreuzen, slingerende lianen, zacht stromende beekjes en mangrove-bossen. Ook is dit het domein van vele vogels e.a. dieren, die niet elders op Bali voorkomen.

Noord-Bali staat bekend om de plaatsen Lovina en Singaraja. Lovina is een toeristen-plaats. Van hieruit kunt u een boottocht maken die u oog in oog zal brengen met de dolfijnen die iedere morgen hun snuit laten zien op bepaalde plekken in zee. Singaraja is de vroegere hoofdplaats van Bali. Hier voeren de schepen van de Hollanders de haven binnen, met aan boord mensen en goederen. Er zijn nog steeds overblijfselen te zien van die koloniale periode.

Oost-Bali herbergt de heilige vulkaan Gunung Agung met de grootse moedertempel Besakih. Ook de vulkaan Batur huist daar met aan zijn voeten een prachtig uitgestrekt meer. Op Oost-Bali liggen ook de bekende traditionele dorpjes, zoals Tenganan. Tenganan staat bekend om zijn bijzondere tradities, de dorpsarchitectuur en de speciale weeftechniek (dubbele ikat).

Op Midden-Bali is het plaatsje Ubud het centrale punt. Ubud heeft de naam een kunstenaarsdorp te zijn en is heel toeristisch. Hier kunt u prima de nodige souvenirs inkopen of één van de vele dansvoorstellingen bijwonen die er op dat moment te zien zijn. Rondom Ubud zijn er vele kleinere plaatsjes die elk hun eigen ambacht hebben ontwikkeld: prachtig houtsnijwerk en beeldhouwwerk. Ook zilver- en goudsmeden kunt u aan het werk zien.

En natuurlijk is er veel en veel meer te zien op Bali. Bali heeft bijvoorbeeld duizenden tempels, waarvan enkele door hun bouw of hun ligging een bezienswaardigheid zijn. En tijdens de dagtochten kunt u genieten van de glooiende rijstvelden, de schitterende kuststreken en diepe ravijnen. En u verbazen over het drukke dorps- en straatleven. Ook dan kunt u zomaar middenin een ceremonie-optocht belanden !

Voor wie meer actie zoekt: Bali is rondom begrensd door zee, d.w.z. er zijn volop mogelijkheden om te surfen, duiken of snorkelen. Ook wildwater-raften behoort tot de mogelijkheden of het bezoeken van een avonturenpark.

Wij kunnen samen met u een route bepalen of u kunt kiezen uit de dagtochten die we al voor u hebben samengesteld. Trek voor die dagtochten wel een hele dag uit, want de wegen en het verkeer zijn niet vergelijkbaar met Nederland ! Maar u zult er ongetwijfeld van genieten.